PEDODONTİ
Çocuk dişlerini konu alan ana bilim dalıdır.
Çocuklarda ilk süt dişinin ağıza sürmesiyle başlayıp karma dişlenme sonuna kadar devam eden süreci kapsar.
Pedodonti dalı, ilk süt dişinin ağıza sürmesiyle 14 yaş aralığındaki çocukların süt ve daimi dişlerinin bakımı, tedavi ve korunmasını esas alır.
Kliniğimizde çocuklarımıza uyguladığımız tedaviler:
*Fissur Sealent( Koruyucu Dolgular)
*Flor Uygulamaları
*Dolgular
*Amputasyon-Kanal Tedavileri
*Diş Çekimi
*Yer Tutucular
FİSSUR SEALANT(Koruyucu Dolgular)
Daimi azı dişleri, çiğneme yüzeylerindeki girinti çıkıntılı alanların varlığı nedeniyle çürümeye yatkın dişlerdir. Daimi dişlerden hiç bir aşındırma yapmaksızın koruyucu dolgularla girintili çıkıntılı alanların doldurulmasıyla, düz bir yüzey elde edilir. Gıda artıkları tutanacak bir alan bulamadığı için çürüme büyük ölçüde önlenmiş olur. Koruyucu dolgular içeriği sebebiyle dişin çürümesini önler ve güçlendirir. Anestezi gerektirmemesi, çok kolay uygulama methodu, daimi dişlerin ömrünü uzatması avantajları içinde sayılabilir.
FLOR UYGULAMALARI
Flor uygulamaları flor jeller ve vernikler şeklinde sınıflandırılabilir. Florür jeller, dişlerin yapısını güçlendiren maddelerdir. Bu uygulamayı genellikle 4 yaş üstü çocuklarımızda tercih ediyoruz. Detaylı ağız içi muayenenin ardından flor jel uygulanması karar verilen hastaya, florür kaşıklarının içine jel koyulur hastan ağzına yerleştirilir ve yaklaşık 4 dakika beklenir. Bu süreçte tükürüğün ve jelin fazlası tükürük emici ile alınır. Sonrasında hastanın yaklaşık 5 dakika boyunca verilen bardağa tükürmesi, yutmaması söylenir. Eğer belli sebeplerden ötürü flor kaşık kullanılamıyor yada özel ilgi gerektiren çocuk hastalar varsa, florür vernikler daha iyi bir seçenektir. Dişler üzerine fırça yardımıyla sürülen flor verniklerin sonrasında hastanın 2 saat bir şey yiyip içmemesi istenir. İşlemin yapıldığı gün hastanın dişlerini fırçalaması tavsiye edilmez. Sonraki günler eski düzene dönülür.
DOLGULAR
Nasıl ki, yetişkin bireylerde dişlerde çürük varlığında çürük temizlenerek dolgu yapılıyorsa, aynı işlemler çocuklar için de geçerlidir.
AMPUTASYON-KANAL TEDAVİLERİ
Eğer mevcut olan çürük, çok ilerlemiş ve dişin canlı kısmı olan sinirini (pulpayı) enfekte etmişse, dolgu işlemleri yetersiz kalır. Bu durumda bir ileri aşama olan amputasyon yarım kanal tedavisi) yapılması gerekir. Bu tedavide; dolgudan farklı olarak enfekte olan sinir kısmı çıkarılır, özel ilaçlarla kalan diş dokusu desteklenir ve son aşama olarak daimi dolgu yapılır. Eğer var olan enfeksiyon, süt dişinin köklerine kadar inmişse amputasyon tedavisi yetersiz kalır, tam kanal tedavisine geçmek gerekir. Hangi işlemin daha sağlıklı olacağını kliniğimizde hekimlerimiz detaylı muayene ve röntgen filmlerini inceleyerek size gerekli bilgileri verecektir.
DİŞ ÇEKİMİ
Erişkinlerde olduğu gibi çocuk süt ve daimi dişlerinde harabiyet çok fazlaysa çekilmesi gerekebilir.
YER TUTUCULAR
Bazı durumlarda süt dişlerinin düşme yaşı gelmeden çekimi yapıldığında, var olan dişler boşluğa hareket etme eğiliminde olduğu için, alttan gelecek daimi dişin boşluğu daralabilir. İleriye yönelik çapraşıklıklar ortaya çıkabilir. Erken dönemde bu süreci önlemek için sabit-hareketli yer tutucular yapılabilir. Hekim hastayı değerlendirerek hangi tür yer tutucunun endike olduğunu belirleyecektir.
PEDODONTİ ALANINDA EN ÇOK MERAK EDİLENLER
1-Çocuğumun Süt Dişleri Zaten Düşecek, Tedavi Yaptırmalı Mıyım?
Çocuklarda ilk süt dişleri 6-8.aylarda ağıza çıkar, çocuğun yemek yemesine konuşmasına, estetik ve fonksiyonuna katkı sağlar. Zamanı gelip düşen süt dişleri yerini daimi dişlere bırakır. Çeşitli nedenlerle erken çekilen süt dişlerinin boşlukları, zamanla yandaki dişlerin bu boşlukları kapatmasıyla daralır. Alttan gelecek olan daimi diş kendisine yer bulamaz ve ileriye yönelik çapraşıklıklar olabilir. Var olan süt dişi, alttan gelecek olan daimi diş için doğal yer tutucu görevi görür, bu sebepten eğer çekim endikasyonu yoksa diş tedavi olmalı, fizyolojik düşme yaşına kadar ağızda tutulmalıdır.
2-İlk Diş Hekimi Muayenesi Ne Zaman Olmalıdır?
İlk süt dişinin ağıza sürdüğü 6-8. Ay ile 2 yaş aralığındaki süreçte hiçbir sıkıntısı olmasa bile çocuklar diş hekimi muayenesine getirimelidir.
3-Çocuğumun Daimi Dişi Süt Dişinin Arkasından Geliyor, Ne Yapmalıyım?
Özellikle alt ön dişlerde çok sık rastlanan ve normal olan bir durumdur. Çocuklarda ilk düşen süt dişlerinden bazıları da alt ön dişlerdir. Alt ön daimi dişler büyük çoğunlukla, alt ön süt dişlerinin arkasından gelir, yaş ilerledikçe çene büyür genişler ve dişler yerine oturur.
4-Çocuğumun Dişinde Çürük Var, Ne Yapılmalı?
Detaylı muayeneden sonra ilerlememiş bir çürük ise temizlenip dolgu yapılması en sağlıklısıdır.
5-Çocuklara Yapılan Dolgular İle Yetişkin Dolguları Aynı Mıdır?
Çocuklarımızın tedavilerinde özel olarak geliştirilmiş kompomer esaslı dolgular kullanılmaktadır.
6-Renkli Dolguların Beyaz Dolgulardan Farkı Nedir?
Çocuklarımız için kullandığımız renkli dolgularımız biyouyumlu olup, süt dişleri için özel olarak üretilmiştir, süt dişlerinin fizyolojik düşme yaşını etkilemez.